czwartek, 18 lutego 2016

Buraki pieczone z łososiem i śmietankowym serkiem w koperku.

Człowiek zapracowany to człowiek szczęśliwy. Przynajmniej trochę. Przynajmniej ja tak mam.
W ostatnich kilku miesiącach wiele się pozmieniało od strony zawodowej w moim życiu i chociaż satysfakcjonująca praca, i różne ważne, i mniej istotne projekty oraz życie rodzinne wypełniało mi czas w 100%, to ciągle czegoś brakowało.
Gotowałem i owszem, ale nie miałem czasu, poza moim profilem na FB móc się z Wami tym dzielić.

Na szczęście od ostatniego, sierpniowego wpisu wszystko się tak ułożyło i "robi się" praktycznie samo, mogę wrócić do dzielenia się z Wami moimi kulinarnymi wybrykami.

Tęskniliście chociaż trochę?

Zacznę od przepisu, którego wynik w postaci zdjęcia publikowałem 1 stycznia na FB.

Czego potrzebujemy?
-około 8 buraków obranych, pokrojonych w plastry maks cm-we; im mniejsze buraki tym lepsze (4 buraki na porcję)
-łosoś wędzony na zimno ok 150 gramów na porcję
-twaróg półtłusty 250 gramów
-śmietanka 18%
-jogurt naturalny
-ocet cydrowy
-oliwa
-świeży koperek posiekany
-sól, pieprz
-kilka kropel soku z limonki

Zaczynamy.
Cztery łyżki oliwy łączymy z dwiema łyżkami octu cydrowego (można go zastąpić np jabłkowym). Solimy i pieprzymy do smaku i mieszamy z burakami.
Plastry układamy na ruszcie ,(lub na papierze do pieczenia skropionym oliwą; jednak w tym wypadku będzie trzeba je przewracać w połowie pieczenia), i wkładamy do piekarnika góra-dół na 40-60 minut w 180 stopniach. Długość pieczenia zależy od Waszych upodobań; ja lubię warzywa al dente.

Łosoś.
Kroimy go delikatnie pod kątem, wzdłuż, na małe plastry. Dodajemy pieprz, łyżkę oliwy i posiekany koperek. Można skropić delikatnie sokiem z limonki.

Serek.
Twaróg mielimy, solimy i pieprzymy, łączymy z 2 łyżkami śmietanki oraz ok 100 gramami  jogurtu naturalnego.

Pysznie, zdrowo i na temat!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz