Czego będziemy potrzebować i ile za to zapłacimy?
-mięso mielone z szynki wieprzowej; kupiłem 500 gram mięsa w markecie za 7,50zł użyjemy 250 gram, koszt 3,75zł
-1,5 kg ziemniaków, koszt 0,90zł
-1 i 1/2 cebuli, koszt 0,43zł
-sól, pieprz, łyżeczka startego oregano i papryki słodkiej 0,50zł
-łyżka masła; koszt 3,29zł za 170 gram; używamy 35 gram, co daje 0,68zł
-1/4 małej główki kapusty włoskiej; koszt 0,84zł
-garść bułki tartej; koszt 0,08zł
-jajko 0,29zł
-ser edamski starty 150 gram; koszt 2,63zł
Łączny koszt oparty o ceny marketowe wyniesie 10,10zł.
Posiekaną cebule szklimy na maśle (z w/w ilości zostawiamy trochę do posmarowania naczynia), solimy i pieprzymy, dodajemy posiekaną kapustę włoską i dusimy ją około 8 minut pod przykryciem.
Ziemniaki gotujemy do miękkości, łączymy z cebulą i kapustą włoską na gładkie puree.
Mięso mielone solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i paprykę. Wyrabiamy z posiekaną cebulą i garścią bułki tartej i jajkiem. Formujemy pulpety.
Podsmażamy pulpety bez tłuszczu na patelni grillowej.
Formę do zapiekanki (używam takiej do tarty), smarujemy masłem, wykładamy ziemniaki i zatapiamy w puree nasze pulpety, tak, by wystawały lekko ku górze. Posypujemy z wierzchu startym serem. Zapiekamy około 25 minut w temperaturze 185 stopni, tak by ser zbrązowiał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz