sobota, 28 lutego 2015

Tarta bananowa z mascarpone i czekoladą.

Jak ja lubię weekendy, które są w 100% wolne. Nie trzeba myśleć o żadnej pracy, a w głowie tylko same przyjemności i pomysły jak tu spędzić czas z rodzinką.
Mamy dzisiaj gości, więc trzeba również przygotować coś dobrego. Postawiłem znów na tartę, bo to coś co zawsze wychodzi, jest szybkie i przepyszne. Tym razem bananowa tarta z mascarpone.

Czego użyłem?
Do ciasta:
-300 gram mąki TYP550
-200 gram zimnego masła
-100 gram cukru
-dwa żółtka

Wszystkie składniki zagniatamy około 15 minut do uzyskania zwartej kuli, którą wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
Następnie przy użyciu wałka, rozwałkowujemy ciasto w foli spożywczej i przekładamy do nasmarowanego masłem naczynia do tarty. Ciasto ugniatamy dokładnie na dnie i brzegach oraz widelcem co kilka centymetrów nakłuwamy powierzchnię ciasta. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Odkładamy do wystudzenia.

Krem:
-400 ml mleka
-budyń waniliowy
-cukier waniliowy
-3 duże banany pokrojone w plastry
-serek mascarpone 200 ml

Przygotowujemy budyń na mleku i odstawiamy do wystudzenia. Następnie łączymy go ubijając mikserem z mascarpone, bananami i cukrem waniliowym przez około 4 minuty.
Krem przekładamy na tartę i odkładamy do lodówki na 4 godziny do ścięcia.
Gdy czas nas goni, i chcemy, by szybciej się nam krem ściął dodajemy do niego żelatyny.

Całość po ścięciu posypujemy wiórkami czekolady.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz