poniedziałek, 22 czerwca 2015

Rolada z indyka z wątróbką i jajkiem z puree z bobu z sezamem.

Sobotę spędziłem tak jak lubię - pracowicie. Może to nie do końca właściwe określenie, na spędzanie czasu na tym co się lubi - gotowaniu, ale faktem jest, że kilka godzin spędzonych na przygotowywaniu różnych dań i deserów trochę wysiłku kosztowało. Uwielbiam to.

Na pierwszym planie niedzielny posiłek - rolada z indyka.




Jak ją przygotować?
Farsz:
-300 gram wątróbki z kurcząt
-suszone borowiki, namoczone, odsączone i posiekane
-gruszka pokrojona w kostkę, obrana
-tymianek posiekany świeży
-sól, pieprz
-cebula posiekana drobno
-masło
-pół szklanki białego muscatu półsłodkiego

Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy odparuje wrzucamy grzyby, przesmażamy około 7 minut, wrzucamy gruszkę i po chwili dodajemy wątróbkę. Solimy, pieprzymy i dodajemy tymianku. Przesmażamy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Mięso:
-płat filetu z indyka, rozbijamy do mniej więcej kształtu prostokąta
-sól, pieprz
-por, liście
-dwa ząbki czosnku w łupinach zgniecione bokiem noża
-gruszka w plastry pokrojona
-marchewka pokrojona na kilka kawałków
-gałązki rozmarynu
-kilka pieczarek przekrojonych wzdłuż na ćwiartki
-szklanka bulionu drobiowego
-3 jajka







Rozbite mięso smarujemy farszem z wątróbki, wykładamy jajka. Za pomocą sznurków zawijamy roladę.
Na dnie rondla układamy liście poru, na nich umieszczamy mięso. Solimy je z góry i pieprzymy cayenne. Dodajemy do rondla wszystkie w/w składniki. Podlewamy bulionem i wkładamy do piekarnika pod przykryciem na 60 minut w temperaturze 180 stopni w funkcji góra - dół. Po tym czasie ściągamy pokrywę i podlewając co jakiś czas mięso z góry wytworzonym sosem trzymamy jeszcze około 30 minut w piekarniku.




Puree z bobu:
-1kg bobu ugotowanego w osolonej wodzie, obranego z łupin
-1/4 szklanki bulionu
-sezam uprażony około 2 łyżek
-łyżka masła
-kilka kropel soku z cytryny
-sól, pieprz

Obrany bób podgrzewamy z bulionem, cedzimy na sicie, dodajemy masło, sok z cytryny i sezam. Miksujemy za pomocom blendera. Solimy i pieprzymy do smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz