Weekend zbliża się wielkimi krokami, a w chlebaku robi się coraz więcej miejsca. Tak naprawdę pusto, że aż przeciąg się zrobił. Czas zatem na kolejny wypiek. Tym razem będzie żytni chleb z pestkami słonecznika i otrębami pszennymi. Niestety jeszcze nie na zakwasie, bo ten się jeszcze robi, ale już niebawem...
Czego potrzebujemy?
-mąka żytnia TYP 720 500 gram
-mąka pełnoziarnista pszenna 170 gram
-drożdże świeże 50 gram
-łyżka cukru
-kilka łyżek ciepłego mleka temperatura ok 39 stopni
-30 gram masła roztopionego, schłodzonego lekko
-ok 500 ml ciepłej wody
-łyżka soli
-duża garść pestek słonecznika
Mąkę przesiewamy z solą.
Drożdże rozkruszamy zasypujemy cukrem i podlewamy mlekiem, mieszamy do jednolitej konsystencji i odstawiamy na kwadrans.
Do mąki dodajemy masło i wodę, zalewamy wodą i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie elastyczne i nie będzie się lepić do rąk dodajemy pestki słonecznika i wyrabiamy na kształt kuli. Oklepujemy ją olejem rzepakowym.
Do foremki 25 cm, wkładamy papier do pieczenia, który smarujemy masłem i posypujemy otrębami.Wykładamy do niej ciasto lekko dociskając z wierzchu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie, gdy ciasto podwoi objętość, smarujemy je lekko wodą i posypujemy pestkami słonecznika, dociskając z góry.
Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 220 stopni góra - dół, a potem przez kolejne 20 minut w temperaturze 185 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz