niedziela, 30 listopada 2014

Fetta di salmone z awokadowym serkiem i miękkim zapieczonym jajkiem.

Nadeszła niedziela, mój dzień. Wolny od obowiązków, pełen relaks z czasem spędzonym z rodzinką.
Jak w każdą niedzielę robimy śniadanie na bogato. Najpierw biegam, szybki prysznic, a potem skok do kuchni. Dziś centralnym punktem w menu śniadaniowym będzie łosoś zapiekany z jajkiem i sałatka porowa.

Jakich składników potrzebujemy:
-łosoś wędzony na ciepło
-serek chudy zmielony
-śmietana 18%
-masło
-awokado
-parmezan
-jajka
-sól, pieprz
-koperek
-dowolne pieczywo żytnie
-oliwa
-świeże zioła, np. tymianek z miętą.
Serek łączymy z kawałkiem posiekanego awokado, koperkiem, łyżką śmietany i pieprzem.
Kokilkę smarujemy masłem, wykładamy łososiem pokrojonym jak do carpaccia; na dno dodajemy dwie łyżki serka, wbijamy jajko, solimy delikatnie, posypujemy parmezanem.
Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 16 minut w kąpieli wodnej (kokilki wkładamy do naczynia z wodą, tak by płyn przykrywał 2/3 wysokości kokilki). Dla uzyskania ściętego żółtka, zostawiamy w piecu do 20 minut.
Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu, skrapiamy oliwą i posypujemy małą ilością parmezanu i świeżych ziół.

Sałatka porowa.
Będziemy potrzebować:
-por, część biała
-groszek zielony
-ser edamski
-pieprz, sól
-jabłko

Por siekamy na wiórki, zagniatamy mocno w garści, na grubej tarce trzemy jabłko i ser, dodajemy groszku. Mieszamy z łyżką majonezu i łyżką jogurtu naturalnego. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz