czwartek, 20 listopada 2014

Takich dwóch, jak nas trzech, to nie ma ani jednego.

Intrygująco mogłoby się wydawać.
Sprawa prosta - przeciwieństwa się przyciągają, a moja druga połowa przyciąga się do mnie już od ponad dziesięciu lat. Różni nas wiele, czy więcej łączy to sprawa do dyskusji.
Dlatego dziś coś lekkiego, pysznego i eklektycznego, i to w dwóch wersjach.

Pierwsza dla żony
Tortilla z łososiem i awokado w sosie koperkowym.
-łosoś wędzony na zimno
-awokado pokrojone w drobną kostkę
-koperek
-śmietana 18%
-jogurt naturalny
-ogórek zielony
-sałata
-owoc granatu
-oliwki
-migdały
-limonka

Druga dla mnie i Pabla (mojego pierworodnego)
Tortilla z wątróbką w sosie własnym z nutą śmietanki i glazurowaną szalotką 
-wątróbka drobiowa 20-30 dkg
-śmietana jak wyżej
-szalotka
-por (część biała)
-masło
-sałata
-orzechy laskowe

Jak to zrobić? Banał.
Tylko zanim do tego, to muszę coś wyjaśnić. Moja kuchnia jest kuchnią na oko, dlatego często nie będę podawał gramatury, postaram się dla Was i dla siebie również, bo często chcę wrócić do czegoś co już zrobiłem i z reguły wychodzi podobnie, ale jakoś tak inaczej. Niczego jednak nie obiecuje.

To do rzeczy.

Ciasto. Miarka mąki kukurydzianej + do tego 1/3tej samej miarki mąki pszennej. (np. 150 gram kukurydzianej i 50 gram pszennej). Koniecznie ciepła woda ok pół szklanki (może być podgrzana woda lekko gazowana), ok łyżki oleju rzepakowego. Przesiać mąkę z szczyptą soli dodać oleju i wody, wyrobić do jednolitej masy przy końcówce rzucać intensywnie kulą ciasta z pół metra wysokości o blat (lepiej się zwiąże). Najlepsze jest wtedy, gdy nie przylepia się do blatu. Odstawić, by odpoczęło. Już nie wyrabiać!
Podzielić na osiem części. Uformować ręką placek grubości 2-4 mm i wrzucić na mocno rozgrzaną bez tłuszczu patelnię. Po minucie-dwóch ciasto powinno się związać i odchodzić od dna patelni-przewracamy na drugą stronę i jak wyjdą charakterystyczne bąbelki oznaczać to będzie, że placek gotowy.

Tortilla z łososiem i awokado w sosie koperkowym.

Sos koperkowy.
w proporcji 1/1 mieszamy śmietanę z jogurtem naturalnym, dodajemy soli, pieprzu, startej skórki limonki i mieszamy. Siekamy koperek i łączymy. Gotowe. Odstawiamy do lodówki.


Na gotowy placek wykładamy łyżkę sosu i smarujemy. Dodajemy sałatę, łososia, awokado, posypujemy granatem i posiekanymi oliwkami  migdałami. Dodajemy resztę sosu i zawijamy w rulonik. Kroimy na pół. Gotowe.



Tortilla z wątróbką w sosie własnym z nutą śmietanki i glazurowaną szalotką
Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną szalotkę i białą część pora, solimy i pieprzymy, jak się zeszkli skraplamy kilkoma kroplami octu z wina musującego. Gdy odparuje posypujemy szczyptą cukru trzcinowego. Po skarmelizowaniu wrzucamy wątróbkę. Smażymy 2 minutki w zależności jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać jednocześnie dodajemy soli i pieprzu.
Zdejmujemy z ognia, po minucie dodajemy łyżkę śmietany - wstrząsamy patelnią.
Na placek wykładamy warzywa wg uznania; ja używam tylko sałaty. Posypujemy orzechami laskowymi zgniecionymi w moździerzu i zamykamy tortillę łamiąc ją na pół.
Gotowe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz