Czego potrzeba?
-garnek/rondel, który można umieścić w piekarniku
-udka z kurczaka
-ziemniaki w skórce, umyte pokrojone na ćwiartki wzdłóż
-kilka pieczarek w całości
-dwa ząbki czosnku w łupinie, zgniecione tylko bokiem noża
-gałązki rozmarynu
-półsłodkie wino białe
-sól, pieprz, papryka czerwona, słodka mielona
-olej rzepakowy
-por cześć zielona
Udka myjemy, osuszamy, solimy i pieprzymy, i nacieramy papryką, wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy z każdej strony na wysokim ogniu po 3 minuty. Ziemniaki pieprzymy i solimy, skrapiamy oliwą, dodajemy ziół ulubionych (u mnie oregano i mięta cytrynowa), wrzucamy je do rondla z mięsem. Dodajemy pieczarki.
Zalewamy winem do połowy wysokości mięsa (około szklanki), dodajemy rozmaryn i czosnek oraz por. Doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy pokrywką i wkładamy na 60 minut do piekarnika w temperaturze 210 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz