W ten sposób makaron nigdy nie jest suchy, zawsze jest "opleciony" sosem.
To działamy!
-makaron do spaghetti 300 gram na dwie porcje
-250 gram zmielonej wołowiny
-cebula posiekana drobno
-8 pieczarek drobno posiekanych
-6 obranych, pokrojonych w kostkę dużych pomidorów
-10 pomidorków cherry pokrojonych w połówki
-1/4 szklanki muscatu półsłodkiego
-mieszanka świeżych, posiekanych ziół (tymianek, bazylia, listek mięty cytrynowej, oregano)
-ząbek czosnku starty
-czosnek niedźwiedzi; szczypta
-sól, pieprz
-papryka słodka czerwona mielona, łyżeczka
-oliwa
-starty parmezan
Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, dodajemy czosnku, solimy i pieprzymy. Podlewamy winem. Gdy płyn odparuje dodajemy pieczarki, podsmażamy kilka minut. Wrzucamy mięso, dodajemy ziół i paprykę oraz solimy. Przesmażamy kilka minut, dodajemy pomidory. Podsmażamy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie można dodać kilka łyżek śmietanki 18%.
Z ugotowanym na ząb makaronem postępujemy jak opisałem we wstępie.
Smaczności!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz