to zlepek dwóch słów Bar i Repas, czyli barowy i posiłek. Skąd się to wzięło? Odpowiedź w pilocie bloga. Znajdziecie tu przepisy dla każdego, od małego brzdąca, po bardziej wymagające podniebienie. Zapraszam do lektury mojej książki...
środa, 10 czerwca 2015
Szybkie ciasto z truskawkami i kruszonką pod polewą kakaową.
Przed wczoraj dostałem zamówienie na ciasto. Pomyślałem sobie, że skoro mamy sezon na truskawki, to będzie kołacz z truskawkami. Prosty w przygotowaniu i smaczny. Zostawiłem niestety moją blaszkę do pieczenia u znajomych i byłem zmuszony do przygotowania go w tortownicy. Wyrósł wysoki, troszkę za wysoki...ale równie smaczny.
Czego potrzeba?
-5 jaj; oddzielamy jajka i żółtka
-2 i 1/3 tradycyjnej szklanki mąki pszennej TYP450
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-170 gram masła
-1/3 szklanki mleka
-cukier puder 140 gram
-cukier trzcinowy 1/3 szklanki
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy cukier puder, ubijamy na puszysto, dodajemy powoli żółtka cały czas miksując.
Mleko z masłem i cukrem trzcinowym topimy i odstawiamy do wystudzenia dodajemy ubijając delikatnie do masy jajecznej i łączymy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Masę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Wykładamy zwarcie całe truskawki.
Posypka:
-duża łyżka masła twardego posiekanego
-duża garść cukru
-garść mąki pszennej TYP550
-garść płatków owsianych
-garść zmielonych orzechów laskowych
Wszystkie składniki zagniatamy na sypko i wykładamy na truskawki.
Wkładamy na 52-55 minut do piekarnika góra - dół w temperaturze 180 stopni.
Polewa:
-łyżka masła
-4 łyżki śmietanki 36%
-3 łyżki kopiaste kakao
-łyżka cukru pudru
Masło topimy z cukrem, dodajemy kakao i dolewamy śmietanki.
Podgrzewamy do zgęstnienia i polewamy posypkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz