Kaszanka nie wymaga słów wstępu.
Posiadałem z zasobów wiejskich od babci z ostatniego świniobicia solidny kawałek.
To zrobiłem...
Czego potrzeba?
-około 150 gram kaszanki na porcję
-około 100 gram kiszonej kapusty na porcję
-wiórki cebuli
-sól, pieprz cayenne
-łyżeczka oleju rzepakowego na porcję
-ziemniaki ugotowane
-koperek
-śmietana 12%
-sól, pieprz
Kaszankę umieszczamy w foli aluminiowej, przykrywamy ją z każdej strony grubą warstwą kapusty kiszonej, na górze układamy wiórki cebuli. Dodajemy sól i pieprz i skrapiamy olejem.
Zamykamy szczelnie w foli i wkładamy do piekarnika funkcja grill + termoobieg na najwyższym szczeblu na 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Łyżeczkę płaską masła topimy w rondelku, dodajemy posiekany koperek, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy dwie łyżki śmietany, przesmażamy minutę. Okraszamy ziemniaki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz