wtorek, 28 kwietnia 2015

Gulasz indyczy z grzybami leśnymi i kaszą.

Wczoraj, w ramach zaoszczędzenia czasu, przygotowałem późnym wieczorem obiad na dziś.
Udało mi się w weekend kupić całkiem spory kawałek indyczego mięsa i wymyśliłem sobie, że zrobię na nim gulasz.

Czego użyłem:
-600 gram mięsa indyczego
-8 pieczarek pokrojone na ćwiartki
-dwie cebule posiekane na wiórki
-papryka czerwona w krótkie paski pokrojona
-duża garść suszonych podgrzybków, zalane wrzątkiem (około szklanki)
-olej rzepakowy
-suszona papryka słodka czerwona
-sól, pieprz
-czosnek ząbek
-czosnek staropolski suszony
-mąka owsiana

Duży rondel smarujemy olejem. Mięso kroimy na spore kawałki, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę papryki suszonej, i podsypujemy kilkoma dużymi szczyptami mąki owsianej. Mieszamy smażąc do zrumienienia mięsa.
Ściągamy mięso z rondla. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucamy paprykę, cebulę i pieczarki i posiekany ząbek czosnku. Solimy i pieprzymy, podsmażamy chwilkę, przykrywamy pokrywką i dusimy. Gdy soki puszczą dorzucamy mięso, dodajemy sporą łyżeczkę papryki, czosnek staropolski, grzyby i zalewamy wywarem z moczonych grzybów. Wcześniej odsączone grzyby siekamy.
Dusimy pod przykryciem do zgęstnienia sosu. Pod koniec można dodać jeszcze łyżeczkę mąki owsianej.

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką masła. Cedzimy. Dodajemy soli, pieprzu do smaku i szczyptę gałki muszkatołowej. Dorzucamy ok 70ml śmietany 12% i mieszamy intensywnie.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz