wtorek, 21 kwietnia 2015

Ślimaki z ciasta francuskiego z wołowiną szynką i serem.

Zostało mi trochę mielonej wołowiny i tak się zamyśliłem nad sposobem jej wykorzystania. Nie myślałem zbyt długo tym bardziej, że miałem w domu ciasto francuskie - gotowe niestety, ale jest.

Czego użyłem?
-ciasto francuskie jeden płat
-wołowina mielona ok 150 gram
-kilka plastrów szynki i sera żółtego
-oregano, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka mielona, sól, pieprz
-rozbełtane jajko

Wołowinę wyrabiamy z przyprawami. Smażymy kilka minut na wysokim ogniu.
Odstawiamy do wystudzenia.

Cisto rozkładamy, posypujemy wołowiną, z jednej, dłuższej strony zostawiamy  pasek długości 2 centymetrów. Na wołowinie układamy szynkę i ser. Zwijamy delikatnie w rulon, zostawiony margines smarujemy jajkiem.
Tniemy na 2-centymetrowe kawałki.
Okładamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni góra - dół.  Wyciągamy z piekarnika, smarujemy jajkiem po całej powierzchni i znów wkładamy do piekarnika na 14 minut w tej samej temperaturze.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz