Czego użyłem?
-ciasto francuskie jeden płat
-wołowina mielona ok 150 gram
-kilka plastrów szynki i sera żółtego
-oregano, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka mielona, sól, pieprz
-rozbełtane jajko
Wołowinę wyrabiamy z przyprawami. Smażymy kilka minut na wysokim ogniu.
Odstawiamy do wystudzenia.
Cisto rozkładamy, posypujemy wołowiną, z jednej, dłuższej strony zostawiamy pasek długości 2 centymetrów. Na wołowinie układamy szynkę i ser. Zwijamy delikatnie w rulon, zostawiony margines smarujemy jajkiem.
Tniemy na 2-centymetrowe kawałki.
Okładamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni góra - dół. Wyciągamy z piekarnika, smarujemy jajkiem po całej powierzchni i znów wkładamy do piekarnika na 14 minut w tej samej temperaturze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz