Po tygodniowej przerwie związanej ze Świętami Wielkiej Nocy, wracamy do poniedziałkowego przepisu z cyklu Obiad za 10zł. Dziś cebulowa.
Czego użyłem i ile to będzie kosztować?
-bulion drobiowy na porcji rosołowej 1,5 litra; koszt 3,75zł
-4 duże cebule; 1,49zł/kg; zużywamy 650 gram; koszt 0,96zł
-por 1,35zł
-łyżka masła; koszt około 0,40zł
-sól, pieprz, tymianek, lubczyk, ocet jabłkowy 0,50zł
-chleb żytnio - razowy; 4 kromki; koszt 0,35zł
-gorgonzola 37,52zł/kg; zużywamy około 35 gram; koszt 1,31gr
-cheddar 17,93zł/kg; zużywamy około 45 gram; koszt 0,81zł
Koszt łączny produktów w oparciu o najniższe cenny marketowe wyniesie 9,43zł
Cebule i por siekamy na grube pasy, dusimy na maśle z solą i pieprzem pod przykryciem. Gdy soki odparują podlewamy kilkoma łyżkami bulionu i dalej dusimy do miękkości.
Bulion doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy por z cebulą, doprawiamy lubczykiem i tymiankiem. Gotujemy około pięciu minut.
Dodajemy łyżeczkę octu, zdejmujemy z ognia i mieszamy.
Kromkę chleba smarujemy gorgonzolą i posypujemy serem, przykrywamy drugą kromka i opiekamy do momentu, aż pieczywo będzie mocno chrupkie. Gdy pieczywo się ostudzi kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz