Czego potrzebujemy?
-200 gram ryżu naturalnego
-10 pieczarek
-pół papryki
-pół cukini
-świeży tymianek
-łyżka oliwy
-pierś z kurczaka
-jogurt naturalny
-dżem porzeczkowy
-ząbek czosnku
-majonez
-sól, pieprz
-papryka słodka
-wywar z warzyw do ugotowania ryżu
-parmezan
-śmietanka 30%
Na oliwie podsmażamy pieczarki posiekane, solimy i pieprzymy je. Dorzucamy pokrojoną w paski paprykę, dodajemy tymianek. Gdy pieczarki i papryka będą na ząb dorzucamy cukinie. Podsmażamy kilka minut. Zdejmujemy z ognia.
Mięso kroimy w małą kostkę, solimy, pieprzymy i doprawiamy sporą ilością papryki, wrzucamy na dwie minuty na wysoki ogień na patelnię grillową. Przekładamy do warzyw, mieszamy.
Ryż gotujemy z łyżką oliwy w wywarze w warzyw. U mnie kapusta włoska, dwie pietruszki, 4 marchewki, kawałek selera. Ryż powinien być miękki.
Rynienkę do zapiekania wykładamy połową ryżu, dobrze dociskając. Na ryżu układamy całą zawartość patelni z warzywami i kurczakiem, posypujemy parmezanem oraz podlewamy dwiema łyżkami śmietanki 30%.
Wszystko uciskając przykrywamy drugą połową ryżu.
Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, funkcja góra - dół, pod przykryciem z folii aluminiowej.
Sos.
Jogurt naturalny łączymy z łyżeczką dżemu z czarnej porzeczki, wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i małą łyżeczką majonezu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz