wtorek, 7 kwietnia 2015

Zapiekanka warzywna z naturalnym ryżem grillowanym kurczakiem z sosem porzeczkowym.

Święta, święta i po świętach. Jak to niesamowicie szybko zleciało. Przez aurę za oknem i perspektywę poświątecznego tygodnia, spędzonego od 8 do 23 w pracy, nie zdążyłem w ogóle odpocząć, ani nacieszyć się tym czasem. Mówi się trudno, a i obiad trzeba zrobić.

Czego potrzebujemy?
-200 gram ryżu naturalnego
-10 pieczarek
-pół papryki
-pół cukini
-świeży tymianek
-łyżka oliwy
-pierś z kurczaka
-jogurt naturalny
-dżem porzeczkowy
-ząbek czosnku
-majonez
-sól, pieprz
-papryka słodka
-wywar z warzyw do ugotowania ryżu
-parmezan
-śmietanka 30%

Na oliwie podsmażamy pieczarki posiekane, solimy i pieprzymy je. Dorzucamy pokrojoną w paski paprykę, dodajemy tymianek. Gdy pieczarki i papryka będą na ząb dorzucamy cukinie. Podsmażamy kilka minut. Zdejmujemy z ognia.

Mięso kroimy w małą kostkę, solimy, pieprzymy i doprawiamy sporą ilością papryki, wrzucamy na dwie minuty na wysoki ogień na patelnię grillową. Przekładamy do warzyw, mieszamy.

Ryż gotujemy z łyżką oliwy w wywarze w warzyw. U mnie kapusta włoska, dwie pietruszki, 4 marchewki, kawałek selera. Ryż powinien być miękki.

Rynienkę do zapiekania wykładamy połową ryżu, dobrze dociskając. Na ryżu układamy całą zawartość patelni z warzywami i kurczakiem, posypujemy parmezanem oraz podlewamy dwiema łyżkami śmietanki 30%.
Wszystko uciskając przykrywamy drugą połową ryżu.

Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, funkcja góra - dół, pod przykryciem z folii aluminiowej.

Sos.
Jogurt naturalny łączymy z łyżeczką dżemu z czarnej porzeczki, wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i małą łyżeczką majonezu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz