poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Tort czekoladowy warstwowy a la 3- BIT.

Dostałem zamówienie na ciasto. Może to nawet nie do końca zamówienie było, co raczej spełnienie zachcianki. Tematu żadnego, warunek jeden. Ciasto ma być mokre i słodkie.
Długo się zastanawiałem nad smakiem i konstrukcją ciasta. Trochę podpytałem, trochę poczytałem i inspiracją miał być 3-BIT bez pieczenia, jednak nie byłbym sobą, gdybym czegoś nie zmienił i w efekcie końcowym mamy tort czekoladowy ze smakami popularnego batona 3-BITa.

Czego użyłem?

Biszkopt:
-150 gram gorzkiej czekolady 60% kakao
-6 jajek
-łyżeczka proszku do pieczenia
-100 gram mąki TYP450
-łyżka masła
-skórka z pomarańczy
-100 gram cukru pudru 

Masło z czekoladą topimy w rondlu, mieszamy ze skórką i odstawiamy do wystudzenia.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy 100 gram cukru pudru. Ubijamy.
Żółtka ucieramy, powoli dodając czekoladę, łączymy w jedną masę, dodajemy białka, mieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy do jednolitej masy.
Przekładamy do formy wysmarowanej masłem z bułką tartą i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 175-180 stopni góra - dół.
Biszkopt studzimy i za pomocą żyłki przecinamy tak, by otrzymać 3 równe kawałki.


Masa kajmakowa.
Puszkę mleka kondensowanego słodzonego gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 2,5h.

Masa budyniowa.
-dwa opakowania budyniu śmietankowego słodzonego
-500ml mleka
-100 gram masła
Budynie  łączymy z szklanką mleka, pozostałą część zagotowujemy, dolewamy budyń, mieszamy intensywnie i schładzamy. Masło ubijamy około 8 minut mikserem na najwyższych obrotach. Stopniowo dodajemy budyń. Odstawiamy do lodówki.

Masa śmietanowa.
-440g śmietany 36%
-3 łyżki cukru pudru
-50g czekolady gorzkiej 60%
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy minutę. Dorzucamy startą czekoladę. Mieszamy delikatnie. Po ubiczu można dodać żelatyny około łyżeczki rozpuszczonej w dwóch łyżkach gorącej wody.


Komponujemy tort:
Biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, kajmak. Całość pokrywamy śmietaną. Wkładamy na noc do lodówki. Podajemy posypując zgniecionymi herbatnikami i startą czekoladą.


Dla wszystkich, którzy lubią jak słodycz skręca ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz