środa, 8 kwietnia 2015

Udka z kurczaka z batatami w jednym garze zrobione.

Szybko, łatwo i przyjemnie, czyli nie mam czasu pisać dlaczego, ale za to napiszę jak.

Czego użyłem?
-bataty
-udka z kurczaka
-kilka małych pieczarek
-świeży tymianek
-szklanka białego muscatu
-czosnek niedźwiedzi
-słodka papryka
-sól, pieprz
-oliwa
-sok z cytryny
-dwa ząbki czosnku obrane, lekko zgniecione bokiem noża
-cebula obrana, w ćwiartki pokrojona

Na patelni, którą możemy włożyć do piekarnika, rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy czosnek i cebulę. Po chwili wrzucamy udka nasmarowane solą, pieprzem oraz papryką, smażymy z każdej strony do zrumienienia. Wrzucamy pieczarki.
Przykrywamy pokrywką i dusimy około 20 minut.

Bataty kroimy w grube paski, dorzucamy do mięsa, przesmażamy chwilkę
Dodajemy świeży tymianek oraz czosnek niedźwiedzi. Bataty skrapiamy sokiem z cytryny.
Dolewamy wina, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika w funkcji termoobieg z grillem w temperaturze 170 stopni do zrumienienia mięsa; około 20 minut. Opcjonalnie piekarnik ustawiamy na funkcję góra - dół w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz