Zaczynam od podstawy, czyli o idealnej bułce do hamburgerów będzie.
Jak ją zrobić?
-3i1/2 kubka (tradycyjny) mąki pszennej TYP405
-50 gram drożdży świezych
-3 łyżki masła roztopionego, schłodzonego
-2 jajka
-łyżeczka soli
-kubek wody
-3 łyżki cukru
-4 łyżki mleka
-olej rzepakowy
-sezam
Wodę podgrzewamy do temperatury ok 39 stopni, dodajemy do niej mleko, cukier i rozkruszone drożdże. Łączymy do jednolitej konsystencji, odstawiamy na kwadrans.
Masło łączymy z mąką, solimy, mieszamy dodajemy jedno jajko, mieszamy, dolewamy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto. Po około 10 minutach powinno być gotowe - elastyczne, delikatne i odchodzące od dłoni. Formujemy kulę, oklepujemy olejem i pod przykryciem odstawiamy na 1,5h.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy, tniemy na 7-8 równych kawałków i formujemy na kształt bułek.
Układamy je na blasze z papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i zostawiamy na 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik funkcja góra - dół do temperatury 200 stopni.
Jajko roztrzepujemy, smarujemy dokładnie bułki i posypujemy solidnie sezamem.
Wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Studzimy i działamy z mięsem na hamburgery.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz