Czego użyłem?
-dwa litry zimnej wody z sokiem z połowy cytryny do obranych owoców
-4 duże gruszki pokrojone w ósemki i na pół
-4 duże jabłka pokrojone w ósemki i na poł
-kilka listków bazylii posiekanej
-dwie łyżki miodu
-1/4 kostki masła
-4 duże garście płatków owsianych pszennych
-1 garść:orzechów laskowych, włoskich, migdałów (zagniecione w moździerzu)
-1 garść słonecznika
-ziarna z 1/2 laski wanilii
Odsączone jabłka i gruszki wrzucamy na patelnię bez tłuszczu, smażymy kilka minut, gdy puszczą sok, dorzucamy bazylię. Odstawiamy.
Masło topimy w rondelku, dorzucamy miód i doprowadzamy do jednolitej konsystencji. Orzechy mieszamy z płatkami i zalewamy masłem z miodem. Mieszamy.
Owoce przekładamy do naczynia do tarty, przykrywamy mieszanką z płatków owsianych, z wierzchu rozrzucamy (opcjonalnie) kawałki gorzkiej czekolady. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 165 stopni góra-dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz