czwartek, 14 maja 2015

Fitness deser z gruszkami i jabłkami pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów z nutą waniliową.

Od dobrych duchów dostałem dostawę (masło maślane) świeżych owoców. Nie wiedziałem co z tym zrobić, a zmarnować przecież nie można.  Dodatkowo lato idzie, więc o linie dbać trzeba, co by na plaży morsów nie wystraszyć.

Czego użyłem?
-dwa litry zimnej wody z sokiem z połowy cytryny do obranych owoców
-4 duże gruszki pokrojone w ósemki i na pół
-4 duże jabłka pokrojone w ósemki i na poł
-kilka listków bazylii posiekanej
-dwie łyżki miodu
-1/4 kostki masła
-4 duże garście płatków owsianych pszennych
-1 garść:orzechów laskowych, włoskich, migdałów (zagniecione w moździerzu)
-1 garść słonecznika
-ziarna z 1/2 laski wanilii

Odsączone jabłka i gruszki wrzucamy na patelnię bez tłuszczu, smażymy kilka minut, gdy puszczą sok, dorzucamy bazylię. Odstawiamy.

Masło topimy w rondelku, dorzucamy miód i doprowadzamy do jednolitej konsystencji. Orzechy mieszamy z płatkami i zalewamy masłem z miodem. Mieszamy.

Owoce przekładamy do naczynia do tarty, przykrywamy mieszanką z płatków owsianych, z wierzchu rozrzucamy (opcjonalnie) kawałki gorzkiej czekolady. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 165 stopni góra-dół.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz