wtorek, 26 maja 2015

Spaghetti aglio olio z kurczakiem grillowanym w nowej odsłonie


Przyszła mi wczoraj chęć na makaron, ale delikatny, bez ciężkiego sosu, czy mięsa.
W najlepszej w Polsce trattorii La Campana w Krakowie jedliśmy kiedyś z Żoną Mą Linguine alla campagnola, rewelacyjne danie, które było inspiracją do stworzenia mojej wersji tej włoskiej pasty.

Czego nam potrzeba?
-pomidorki cherry
-pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
-bazylia drobno posiekana
-parmezan starty łyżka
-oliwa 4 łyżki
-sok z połowy tangelo
-ząbek czosnku zgnieciony
-sól, pieprz
-papryka czerwona słodka
-pełnoziarnisty makaron spaghetti


Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy na ząb.
Mięso wyrabiamy w marynacie z łyżki oliwy z pieprzem, solą, papryką i grillujemy.
Pomidorki kroimy na połówki zalewamy oliwą, sokiem z tangelo, dodajemy bazylię, czosnek, sól, pieprz i mieszamy.
Łączymy z makaronem, dodajemy parmezan i mieszamy.
Na makaronie układamy mięso.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz