Po kolei, Ci co nie wiedzą, bo przypadkiem tu trafili:
-jak zrobić bułki do hamburgerów tutaj
-jak zrobić ketchup czereśniowy do tej wersji hamburgerów tu
a teraz ruszamy z daniem właściwym!
Czego nam trzeba?
-350 gram zmielonej na Waszych oczach wołowiny, u mnie ligawa
-dwie łyżki bułki tartej
-duża garść posiekanych czereśni
-sól, pieprz, papryka czerwona słodka
-mozzarella w plastry pokrojona
-sałata
-ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor w plastry pokrojone
-por część biała posiekana w wiórki
Bułkę do hamburgerów przekrawamy na pół na górnej połówce układamy ser i obie polówki wkładamy do piekarnika; termoobieg, 180 stopni 5 minut.
Mięso wyrabiamy z czereśniami, bułką tartą i przyprawami. Formujemy 4 duże i grube kotlety. Mocno ubijamy i oklepujemy. Kładziemy na grilla na 4-5 minut z każdej strony. Przekładamy na deskę i dajemy mu odpocząć dwie minutki.
Spodnią część bułki smarujemy solidnie sosem czereśniowym, układamy sałatę, na nią mięso. Na mięso dajemy warzywa, znów łyżeczkę sosu (opcjonalnie tradycyjny ketchup z majonezem w stosunku 1:1, tj. łyżka ketchupu i łyżka majonezu), przykrywamy bułką z serem.
Wcinamy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz