poniedziałek, 25 maja 2015

Hamburgery wołowe z czereśniami w domowej bułce z ketchupem czereśniowym

Trzy posty na jedno danie, nie wiem czy nie przesadziłem, ale wszystkie te trzy główne składowe zasługują na osobny artykuł.
Po kolei, Ci co nie wiedzą, bo przypadkiem tu trafili:
-jak zrobić bułki do hamburgerów tutaj
-jak zrobić ketchup czereśniowy do tej wersji hamburgerów tu

a teraz ruszamy z daniem właściwym!

Czego nam trzeba?
-350 gram zmielonej na Waszych oczach wołowiny, u mnie ligawa
-dwie łyżki bułki tartej
-duża garść posiekanych czereśni
-sól, pieprz, papryka czerwona słodka
-mozzarella w plastry pokrojona
-sałata
-ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor w plastry pokrojone
-por część biała posiekana w wiórki


Bułkę do hamburgerów przekrawamy na pół na górnej połówce układamy ser i obie polówki wkładamy do piekarnika; termoobieg, 180 stopni 5 minut.

Mięso wyrabiamy z czereśniami, bułką tartą i przyprawami. Formujemy 4 duże i grube kotlety. Mocno ubijamy i oklepujemy. Kładziemy na grilla na 4-5 minut z każdej strony. Przekładamy na deskę i dajemy mu odpocząć dwie minutki.

Spodnią część bułki smarujemy solidnie sosem czereśniowym, układamy sałatę, na nią mięso. Na mięso dajemy warzywa, znów łyżeczkę sosu (opcjonalnie tradycyjny ketchup z majonezem w stosunku 1:1, tj. łyżka ketchupu i łyżka majonezu), przykrywamy bułką z serem.

Wcinamy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz