piątek, 22 maja 2015

Lazania z brokułami i indykiem.

Od jakiegoś czasu Żona Ma namawiała mnie na zrobienie zapiekanki makaronowej z brokułami i kurczakiem. E tam myślę, będę jakieś zwykle zapiekanki robił i wymyśliłem sobie lazanię z tymi produktami.

Co i jak? (na dwie rynienki, czyli około 4-6 porcji)
-300 gram mielonego fileta z indyka
-brokuł
-papryka czerwona słodka
-sól, pieprz
-3 ząbki czosnku
-3 duże łyżki startego parmezanu
-cheddar w plastry pokrojony
-śmietana 12%
-śmietanka 18%
-jogurt naturalny
-łyżka oliwy
-cebula posiekana zwykła
-pół cebuli czerwonej posiekanej
-łyżeczka masła klarowanego
-makaron do lazanii
-dwie rynienki aluminiowe do pieczenia wymiarów płatów makaronu

W rondelku na maśle szklimy cebulę, solimy i pieprzymy. Różdżki brokuła gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, cedzimy i wrzucamy je do cebuli. Dodajemy parmezan, mieszamy intensywnie. Zalewamy około 120 ml śmietany, 100 ml śmietanki i małym kubkiem jogurtu naturalnego. Mieszamy intensywnie rozdrabniając brokuł. Odstawiamy.

Mięso wyrabiamy z papryką, solą, pieprzem i oliwą. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię. Smażymy 4-5 minut.

Do rynienki wkładamy płat makaronu, na niego sos brokułowo - serowy, mięso i plaster cheddara, zamykamy kolejnym płatem makaronu. znów sos i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy szczelnie cheddarem i podlewamy resztką sosu z brokułem.
Zamykamy folią aluminiową, i wkładamy na 40 minut do piekarnika w 200 stopniach, po tym czasie ściągamy folię i zostawiamy w piekarniku do momentu, aż góra się zrumieni (około 5 minut).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz