wtorek, 19 maja 2015

Sałatka z truskawkami i grzanką z gorgonzolą z winegretem mandarynkowym.

Wróciłem z treningu ostatnio, głodny jak dwa wilki, bo już nie jeden, a nie miałem sprecyzowanej chęci na coś konkretnego. Otwieram lodówkę, patrzę, a tam polskie już truskawki, gorgonzola, sałata i mandarynki w syropie...działam zatem!

Czego użyłem?
-kilka truskawek, umytych i na połówki przekrojonych
-miks sałat: lodowa, rukola, cykoria, strzępiasta
-cebula czerwona w drobne wiórki posiekana
-awokado w drobną kostkę pokrojone
-dwie kromki pieczywa żytniego
-gorgonzola
-plaster cheddara

Komponujemy sałatkę: na sałacie układamy awokado, cebulę i truskawki.
Chleb smarujemy gorgonzolą, dodajemy plaster cheddara, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w opiekaczu. Kroimy na 4 części.

Sos:
-dwie łyżki oliwy
-łyżka syropu z mandarynek
-łyżeczka octu cydrowego
-sól, pieprz
-posiekane świeże oregano

Wszystkie składniki mieszamy intensywnie, polewamy sałatkę.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz