Ciecierzyca. Tak naprawdę odkryłem ją niedawno i od razu się zakochałem w tym smaku i teksturze.
Dziś z jej wykorzystaniem coś z kuchni arabskiej w naszym europejskim wydaniu.
Dziś z jej wykorzystaniem coś z kuchni arabskiej w naszym europejskim wydaniu.
Składniki na ciasto:
-puszka namoczonej ciecierzycy
-puszka namoczonego bobu
-oliwa
-czerwona cebula
-czosnek niedźwiedzi
-kolendra
-sól, pieprz, kurkuma, kminek, gorczyca
-łyżka mąki pełnoziarnistej
-puszka namoczonej ciecierzycy
-puszka namoczonego bobu
-oliwa
-czerwona cebula
-czosnek niedźwiedzi
-kolendra
-sól, pieprz, kurkuma, kminek, gorczyca
-łyżka mąki pełnoziarnistej
Cebulę szklimy na oliwie z wszystkimi przyprawami, łączymy z odsączoną ciecierzycą, bobem i mąką i za pomocą blendera miksujemy.
Formujemy małe kuleczki i na papierze pieczemy w piekarniku ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Formujemy małe kuleczki i na papierze pieczemy w piekarniku ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Filet.
Mięso marynujemy w oliwie, cytrynie i czosnku niedźwiedzim z dodatkiem soli. Smażymy na patelni grillowej.
Mięso marynujemy w oliwie, cytrynie i czosnku niedźwiedzim z dodatkiem soli. Smażymy na patelni grillowej.
Sos.
Zielony ogórek-część bez gniazda-ścieramy na tarce. Dodajemy centymetr startego świeżego chrzanu, kilka kropel cytryny i pół łyżeczki miodu. Łączymy z jogurtem naturalnym.
Zielony ogórek-część bez gniazda-ścieramy na tarce. Dodajemy centymetr startego świeżego chrzanu, kilka kropel cytryny i pół łyżeczki miodu. Łączymy z jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz