niedziela, 28 grudnia 2014

Tarta tatin z karmelizowanymi jabłkami i gruszką.

Dziś w domu mamy małe Kinder Party. Do synka wpadła na przeróżne zabawy kuzynka. Paweł lubi kruche ciasto z owocami, stąd pomysł na szybką tartę.

Składniki:
-150 gram przesianej krupczatki
-żółtko
-75 gram miękkiego masła
-dwie łyżki cukru brązowego
-4 jabłka
-3 gruszki
-cynamon

Mąkę, masło, żółtko wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kule i w folii wkładamy na 1h do lodówki.
Na patelni karmelizujemy cukier i łączymy z pokrojonymi w kostkę owocami. Posypujemy cynamonem, smażymy kilka minut.
Na posmarowaną masłem tarte wykładamy w formie kopca owoce. Przykrywamy rozwałkowanymi płatami ciasta. Pieczemy w 210 stopniach ok 30 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy ok 15 minut i przewracamy do góry dnem na większy od naczynia tarty talerz.

Podajemy z lodami.