Kuchnia włoska to coś co lubię najbardziej.
Dziś w nawiązaniu do wczorajszego posta i chęci małżonki mej na pierogi ze szpinakiem przygotuję przepyszne raviolo. Nie ravioli. Raviolo. Różnica polega na wielkości pierożka.
Dziś w nawiązaniu do wczorajszego posta i chęci małżonki mej na pierogi ze szpinakiem przygotuję przepyszne raviolo. Nie ravioli. Raviolo. Różnica polega na wielkości pierożka.
Sekret tkwi w cieście.
Aby je przygotować potrzebujemy trzech składników.
200 gramów mąki pszennej przesianej 2 jajka i szczypta soli.
Z mąki tworzymy kopiec i do środka wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy do środka. I tutaj czeka nas sporo pracy, aby ciasto było idealnie elastyczne proces zagniatania musi potrwać, nawet kwadrans. Nie jest to łatwa praca. Jak zobaczycie, że ciasto jest bardzo podatne i elastyczne zagniatacie w kulę i w foli zostaliście na minimum pół h w lodówce.
Farsz.
-ser kozi
-szpinak baby
-cytryna
-pieprz i sól
-oliwa
-żółtka
-ser kozi
-szpinak baby
-cytryna
-pieprz i sól
-oliwa
-żółtka
Szpinak zmiękczamy na oliwie, skraplamy cytryną i dodajemy pieprzu i soli. Można dodać posiekanego czosnku przed wrzuceniem szpinaku na patelnię.
Studzimy i łączymy z serem, wkładamy do lodówki.
Studzimy i łączymy z serem, wkładamy do lodówki.
Pozostałe składniki.
-szpinak
-brzoskwinia z puszki
-nerkowce
-ocet na bazie cydru
-parmezan
-szpinak
-brzoskwinia z puszki
-nerkowce
-ocet na bazie cydru
-parmezan
Sałatka.
Na umyty i osuszony szpinak wykładamy brzoskwinię i uprażone nerkowce.
Polewamy winegretem i posypujemy parmezanem.
Na umyty i osuszony szpinak wykładamy brzoskwinię i uprażone nerkowce.
Polewamy winegretem i posypujemy parmezanem.
Winegret.
Dwie łyżki oliwy, łyżeczka octu cydrowego, łyżka syropu z puszki brzoskwiń oraz sól i pieprz łączymy razem.
Dwie łyżki oliwy, łyżeczka octu cydrowego, łyżka syropu z puszki brzoskwiń oraz sól i pieprz łączymy razem.
Sos do raviolo.
Na rozpuszczone klarowane masło wrzucamy kilka listków bazylii lub szałwii, solimy. Gotowe.
Na rozpuszczone klarowane masło wrzucamy kilka listków bazylii lub szałwii, solimy. Gotowe.
Ciasto cieniutko wałkujemy, kroimy na kwadraty, na jednym tworzymy kopiec z sera i szpinaku, na środek wykładamy żółtko. Smarujemy wodą boki i delikatnie nakładamy górną warstwę. Robimy wzorek widelcem.
Gotujemy w osolonej wodzie 4-5 minut.
Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz