Dziś byliśmy na urodzinowym obiedzie mojego taty - raz jeszcze sto lat! - dlatego dzień spędziłem bez gotowania. Nie byłbym jednak sobą, gdybym chociaż chwili nie spędził w kuchni.
Zaprzęgnąłem do pracy synka i robimy drożdżówki z domowymi powidłami jabłkowymi bez cukru i kruszonką z płatków owsianych. Dodam, a w zasadzie pochwalę się, że pomysł jest mój, w 100% autorski zainspirowany ostatnimi eksperymentami z wypiekami.
Czego użyliśmy?
Do ciasta.
-1 i 3/4 kubka mąki pełnoziarnistej pszennej
-1 kubek mąki pszennej TYP550
-1/2 kubka mleka do rozczynu
-1/2-1 kubka ciepłego mleka do ciasta
-szczypta soli
-dwie łyżki miodu
-10 gram roztartego cukru brązowego z ziarnami z połowy laski wanilii
-38 gram drożdży świeżych
-łyżeczka cukru
Do kruszonki.
-garść płatków owsianych
-garść mąki TYP450
-50 gram masła
-garść cukru
Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli.
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy łyżeczką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem (maks 39 stopni C), dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do mąki wlewamy rozczyn, dodajemy miodu i pasty z cukrem i wanilią. Wyrabiamy ok 10 minut, podlewamy ciepłym mlekiem. Wyrabiamy podsypując mąką. Ciasto powinno być bardzo delikatne i pulchne. Nacieramy je oliwą i przekładamy do szklanego naczynia. Odstawiamy na 40 minut.
Wszystkie składniki z kruszonki wyrabiamy palcami do konsystencji kruszonki.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami podsypując mąką do kształtu prostokąta, smarujemy powidłami.
Składamy na trzy części. Kroimy na 3-5 cm paski i każdy z nich przekrawamy na pół zostawiając margines 2 cm-owy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz