poniedziałek, 26 stycznia 2015

Śniadaniowe wariacje z selera naciowego z włoską nutą.

Po obfitym w różne ciekawe posiłki weekendzie przyszedł czas na balans żywieniowy. Trzeba odpokutować zjedzony, przy okazji urodzin taty, ogromny kawał tortu czekoladowego.
Głównym składnikiem, tej wariacji będzie seler naciowy użyty w prostej, a smacznej sałatce z własnym, zdrowym wypiekiem bułek żytnich.

Czego użyłem?
-trzy laski selera naciowego, pokrojonego w mniej niż pół cm kostki
-pół jabłka, pokrojonego w wiórki
-papryka konserwowa, czerwona, obrana i pokrojona w paski
-łyżka groszku zielonego z puszki
-łyżka kukurydzy z puszki
-jogurt naturalny, lub niestety smaczniej, ale dla tych niezwracających uwagi na kalorie, majonez
-sól, pieprz
-orzechy włoskie posiekane


Wszystkie składniki łączymy ze sobą, solimy i pieprzymy do smaku.
Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu, lub tosterze, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami (starte suszone pomidory, oregano, bazylia).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz