piątek, 30 stycznia 2015

Zupa czosnkowa zapiekana z chipsem z parmezanu i prażonymi migdałami.

Czosnek jest w moim przekonaniu jednym z najważniejszych darów jakie przygotowała dla nas natura. Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez czosnku. W moim życiu nie spotkałem jeszcze nikogo, kto nie lubi tej znakomitej rośliny. Używam jej do wielu dań, mięs, zup, zapiekanek, a także jem go samego zapiekanego z masłem i rozmarynem w piecu.

Dziś będzie przepyszna zupa mojego pomysłu na bazie właśnie czosnku.

Czego potrzebujemy?
-czosnek 8-10 ząbków, posiekanych na drobne plasterki, im cieńsze tym lepiej
-3 ziemniaki pokrojone w małe kosteczki
-1 cebula posiekana w drobne wiórki
-kości wędzone 400 gram
-łyżeczka masła
-mała garść migdałów
-parmezan, starte grube wiórki do chipsa
-parmezan starty do posypania
-majeranek starty
-czosnek niedźwiedzi cięty
-biały pieprz
-sól, pieprz
-śmietana 12% 100ml
-1/2 kostki serka topionego "tylżyckiego"
-2 marchewki
-2 pietruszki
-laska selera naciowego
-1 seler
-1 por
-3-4 liście laurowe
-kilka ziaren ziela angielskiego
-cebula podpalona  jak na rosół
-ząbek czosnku cały
-kromka chleba żytniego

Kości zalewamy 2 litrami zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut.
Dorzucamy obrane marchewki, seler, pietruszki, seler naciowy, por, ziele angielskie, liście laurowe, ząbek czosnku i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu 1,5 godziny. Wywar nie powinien wrzeć, jedynie delikatnie "pyrkać". Po upływie w/w czasu przelewamy nasz wywar przez sito i odstawiamy na ogień, by delikatnie się gotował.

Na maśle podsmażamy delikatnie posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy do wywaru z ziemniakami.
Gotujemy do czasu, aż zmiękną ziemniaki. Wszystko miksujemy.
Śmietanę i serek łączymy w jednolitą masę i dodajemy do zupy, miksujemy raz jeszcze, doprawiamy solą, pieprzem, białym pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i majerankiem i podgotowujemy jeszcze kilka minut.

Zupa gotowa, możemy jednak jeszcze bardziej ją podrasować!

Zupę rozlewamy do kokilek, które można wkładać do piekarnika. Na wierzchu posypujemy małą łyżeczką startego parmezanu. Zapiekamy 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni góra.

Płatki migdałów prażymy na gorącej patelni.
Wiórki parmezanu smażymy również na patelni, do momentu, aż zbrązowieją; odczekujemy aż zastygną.

Kromkę chleba żytniego opiekamy w tosterze.

Na wierzch kokilki układamy kolejno grzankę, chips z parmezanu i migdały.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz