sobota, 10 stycznia 2015

Sos serowy z gorgonzolą.

W krótkich zdaniach kilku postaram się opisać Wam jak zrobić wyśmienity sos serowy.

Czego potrzebujemy?
-kilka startych serów, u mnie cheddar, godła i tylżycki w tej samej ilości
-mały kawałek gorgonzoli
-por, część biała
-pół białej posiekanej cebuli
-białe wino
-pieprz zielony
-kilka listków mięty
-masło klarowane
-kiła łyżek wywaru z warzyw

Na łyżeczce masła szklimy por i cebulę. Pieprzymy, podlewamy białym winem. Gdy się zredukuje dorzucamy starty ser, intensywnie mieszamy podlewając co chwil kilka wywarem. Gdy wszystko się połączy i uzyskamy konsystencję sosu dodajemy kilka małych kawałków gorgonzoli, doprowadzamy, mieszając, do jednolitej konsystencji. Dodajemy miętę. Opcjonalnie możemy dorzucić kilka łyżek  śmietany. Miksujemy w ostatnim etapie wszystko.

Gotowe.




-------------
zdjęcie pochodzi ze strony





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz