sobota, 31 stycznia 2015

Obiad za 10 złotych - Wołowe hamburgery w bułce pełnoziarnistej w sosie z miodem i musztardą francuską.

Wielu z Was pisze do minie z zapytaniami ile kosztują przygotowywane przez nas w domu dania. Szczególnie pytacie o pieczywo robione przeze mnie. W mailach swych prosiliście również o podpowiedzi jak skomponować posiłek, który będzie nie tylko smaczny, ale i w przeliczeniu na jednostkę ekonomiczny.
Zainspirowało mnie to do stworzenia cyklu artykułów, które pomogą mi, a przede wszystkim Wam, do zalezienia przepisów, z których można przygotować pyszne potrawy, jednocześnie nie szarpiące po kieszeni.

Dziś pierwsza z nich.
Tradycyjne hamburgery wołowe.

Czego nam potrzeba?
-wołowina, kupiłem 500 gram zrazowego, które zostało na mych oczach zmielone w cenie. Zapłaciłem za nią 22,50zł . Użyjemy z tego mięsa 150 gram na 4 porcje. Porcja zatem będzie kosztowała ok 1,7zł
-jajko 0,50zł
-bułka pełnoziarnista 1,35zł
-sałata głowiasta (tradycyjna) 2,99zł za główkę, koszt kilku listków ok. 0,25zł
-pomidor malinowy 13,50zł/kg; jeden kosztował 4,70zł. Koszt dwóch plastrów do porcji 0,67zł
-sól, pieprz; przyjmujemy stałą wartość użytych przypraw podstawowych na 0,50zł
-czosnek główka 1,49zł; dwa użyte ząbki  0,24zł
-jogurt naturalny 1,69zł
-miód 225 gram 9zł, użyta łyżeczka ok 10 gram koszt ok 0,50zł
-musztarda francuska 185 gram 2,29zł, użyta łyżeczka koszt ok, 0,10zł
-majonez 170 ml 3,79zł, użyta łyżka koszt ok. 0,95zł
-ser żółty w plastrach 170 gram 4,99zł, koszt plasterka ok 0,50zł

Koszt wszystkich produktów w przeliczeniu na porcję wyniesie 8,95zł
Kosz potrzebnych zakupów, z których wszystkie produkty będą do wykorzystania wyniesie 30,94zł. Nie liczę 350 gram mięsa, z którego można zrobić jeszcze wiele.

Przygotowanie kotletów.
Mięso mielone łączymy z jajkiem i drobno posiekaną cebulą. Dodajemy soli i pieprzu i zgnieciony ząbek czosnku. Wyrabiamy chwilę, kształtujemy na kotlet i grillujemy przez około 5 minut z każdej strony



Sos.
Do jogurtu naturalnego dodajemy ząbek utartego w moździerzu czosnku. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej, miodu oraz łyżkę majonezu. Gotowe.

Na połówkę bułki wykładamy ser, na drugiej umieszczamy kotlet i zapiekamy w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180 stopni termoobieg.

Po wyciągnięciu z pieca na połówkę bułki z serem wykładamy mięso, polewamy sosem, przykrywamy sałatą i pomidorem, znowu polewamy sosem i zamykamy.

Gotowe, zdrowe i przepyszne!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz