Owsianka to coś co kojarzyło mi się z mało przyjemnym doświadczeniem kulinarnym. Po latach odkryłem ją na nowo i doceniam jej nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim odżywcze.
Czego potrzebujemy, by zrobić przepyszną owsiankę, którą chętnie zjedzą nawet najmłodsi?
Składniki:
-płatki owsiane pszenne 4 łyżki
-pół startego na papkę banana
-twaróg półtłusty zmielony, przeciśnięty przez praskę
-jogurt naturalny
-2cm laski wanili
-miód lub cukier brązowy
-kilka orzechów laskowych zgniecionych w moździerzu
-skórka pomarańczowa starta, świeża
-płatki owsiane pszenne 4 łyżki
-pół startego na papkę banana
-twaróg półtłusty zmielony, przeciśnięty przez praskę
-jogurt naturalny
-2cm laski wanili
-miód lub cukier brązowy
-kilka orzechów laskowych zgniecionych w moździerzu
-skórka pomarańczowa starta, świeża
Płatki w małej miseczce zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do momentu, gdy wchłoną wodę. Łączymy je z bananem, mieszamy. Dodajemy twaróg połączony z łyżka jogurtu, wanilią i łyżeczka miodu. Mieszamy, posypujemy skórką pomarańczy i orzechami. Podajemy ze świeżym jabłkiem posypanym orzechami z miodem.
Takie śniadanie zaopatrzy Was w energię na pół dnia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz