środa, 28 stycznia 2015

Śniadaniowy twarożek z pastą z awokado i orzechów włoskich z jabłkiem i wanilią.

Uwielbiam sery. Wszystkie. Brie, gorgonzola, bryndza, twarogi, gomółki, ricottę, wiejskie i oczywiście mozzarellę. Mógłbym tak wymieniać i wymieniać. Wszystkie i już!
W serach podoba mi się najbardziej fakt, że można je łączyć z ulubionymi dodatkami, ale też kilka rodzajów sera razem, w sałatkach, zapiekankach, czy powszechnej pizzy.
Dziś coś na słodko, najbardziej nadającego się na śniadanie. Wszystkie moje ulubione składniki w jednym.

Do dzieła!
Czego nam potrzeba?
-twaróg półtłusty zmielony, lub biały serek kanapkowy, bez dodatków
-kilka orzechów włoskich
-1/5 awokado
-ćwiartka jabłka pokrojonego w posiekane wiórki
-miód, łyżeczka
-ziarna z 1/3 laski wanilii, lub mała łyżeczka cukru waniliowego (jeżeli postawicie na cukier dodajcie mniej miodu)


W moździerzu awokado i orzechy włoskie ucieramy na jednolitą pastę.
Zmielony ser łączymy z ziarnami wanilii i miodem, dodajemy pasty z awokado, ucieramy łyżką. Dodajemy jabłka i mieszamy.
Twarożek ten będzie idealny do własnego pieczywa, rogali, lub mlecznych bułek. Myślę, że z powodzeniem będzie ją możńa podać z krakersami, lub pieczywem chrupkim.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz