wtorek, 27 stycznia 2015

Śniadaniowe wariacje z banana, czyli placuszki gryczane z bananem i płatkami owsianymi.

Szybkie śniadanie wcale nie musi oznaczać, że mają to być płatki zalane mlekiem, lub kanapka z szynką i serem. Przygotowanie mojej dzisiejszej propozycji zajęło mi dosłownie 8 minut.
Do dzieła zatem! Niech te śniadanie nie będzie nudne, a pyszne i zawsze w formie uczty.

Do przygotowania 4 placuszków potrzebujemy:
-pół banana
-dwie łyżki mąki gryczanej
-jajko
-płaska łyżeczka proszu do pieczenia
-łyżka płatków owsianych błyskawicznych
-3 łyżki mleka
-łyżeczka oleju rzepakowego
-łyżka miodu

Jajko roztrzepujemy, musi być porządnie napowietrzone. Dodajemy mleko i proszek do pieczenia, mieszamy, płatki, również mieszamy. Po chwili dodajemy mąkę i trzepaczką zdrowo napowietrzamy ciasto wlewając miód. Na końcu dodajemy posiekanego banana i łyżkę oliwy ostatecznie mieszając.

Rozgrzewamy na średnim palniku patelnię. Jak jest ceramiczna to bez tłuszczu (olej jest już w cieście), i smażymy, aż się zrumienią z każdej strony. Ja używam foremek, daje to gwarancję, że się nie zburzy placuszek przy przewracaniu.

Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem i owocami granatu.