O tym jak zrobić dobre ciasto do pizzy pisałem tutaj.
Mieszkając kiedyś na Wyspach odwiedziliśmy z Żoną Mą, wtedy jeszcze z narzeczoną, pizzerię. To było to! Od tamtego czasu żadna z pizz, niezależnie od dodatków, nie była zrobiona na tak dobrym cieście. Włoski kucharz zdradził mi przepis na to ciasto.
Dziś robię z pesto dla Żony Mej i dla mnie, i z sosem pomidorowym dla bąbla.
Tutaj przepisy jak zrobić:
pesto,
a tutaj, jak zrobić
sos pomidorowy.
Dodatki oczywiście zależą od Waszych upodobań.
Ja do tej z pesto dodaję tylko mozzarellę, parmezan i inny żółty ser, a z wierzchu, po upieczeniu wykładam świeżą rukolę.
Do pizzy z sosem pomidorowym dodaje szynkę i te same sery jak do pizzy z pesto.
Wszystko piekę na blasze około 11 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika tj. ok 250 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz