środa, 21 stycznia 2015

Królewskie ciasteczka owsiane ze skórką pomarańczową.

Uwielbiam ciasteczka owsiane.
Wspominałem już kiedyś, że mamy nieopodal świetną piekarnie z naturalnymi wypiekami. Są tam też przepyszne ciasteczka owsiane. Coś mnie jednak naszło i robię swoje.

Oto składniki podstawowe
-masło 160 gram, roztopione
-450 gram płatków owsianych
-2 roztrzepane jajka
-łyżka cukru trzcinowego
-duża łyżka miodu
-skórka pomarańczy

Dodatki według uznania. Ma być po królewsku dlatego im więcej tym lepiej. Wszystkiego po garści.
-żurawina
-orzechy laskowe
-orzechy brazylijskie
-orzechy włoskie
-nerkowce
-migdały
-porzeczki czarne suszone
-morele

Do masła dodajemy płatki owsiane i podsmażamy je kilka minut.
Orzechy przekładamy do ścierki, zawijamy ją i tłuczkiem rozgniatamy na mniejsze kawałki.
Wrzucamy wszystkie dodatki i cukier, mieszamy i wystudzamy.
W kolejnym etapie dodajemy jajka i miód i wyrabiamy ręką "ciasto". Przy użyciu zmoczonych co jakiś czas zimną wodą rąk układamy ciasteczka. Namoczone po to, by ciasteczka się lepiej układały, ale również po to, by z wierzchu były bardziej kruche.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz