wtorek, 27 stycznia 2015

Fish pie, czyli zapiekanka rybna po angielsku z moimi wariacjami.

Już na tych kartach pisałem, że od dłuższego czasu na moim stole częściej goszczą ryby. Dziś będzie coś po angielsku. Pierwszy raz jadłem te "ciasto rybne", gdy moja szwagierka zrobiła je, podczas naszego urlopu w UK. Żona Ma uwielbia tę zapiekankę, więc dziś ukłon w jej stronę. Smacznego Kochanie!

Będziemy potrzebować:
-płat polędwicy z dorsza, świeżego
-płat wędzonego na zimno łososia
-kawałek świeżego tuńczyka
-płat świeżego śledzia, ja kupiłem filet ze skórą, więc go obieram
-ok 400 ml mleka
-puszka groszku konserwowego
-puszka kukurydzy konserwowej
-kg ziemniaków ugotowanych
-łyżeczka masła
-por, część biała, posiekany
-szalotka posiekana
-łyżeczka masła
-łyżeczka śmietany 12%
-liść laurowy
-4 ziarna ziela angielskiego
-duża szczypta soli, tymianku, suszonej natki pietruszki, rozmarynu i ząbek czosnku; wszystkie składniki ucieramy w moździerzu z dodatkiem kilku ziaren gorczycy i dwoma listkami bazylii
-starta mozzarella
-mała kostka cheddara, starta 


Na maśle klarowanym szklimy por z cebulą, łączymy z ugotowanymi ziemniakami, dodajemy śmietany i robimy gęste puree. Odstawiamy.

Wszystkie ryby kroimy w duże kostki. Zalewamy w garnku mlekiem i dodajemy naszą przyprawę zrobioną w moździerzu oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kilka minut. Rybę wyławiamy. Mleko, pozbawione liścia laurowego i ziaren ziela angielskiego, zostawiamy na "za chwilę".


Naczynie żaroodporne, bądź wysoką patelnie, którą można włożyć do pieca skrapiamy oliwą, lub smarujemy masłem. Wykładamy kawałki ryby, posypujemy groszkiem i kukurydzą. Zatapiamy rybę do połowy w mleku, które nam zostało po jej gotowaniu.

Przykrywamy rybę przygotowanym wcześniej puree, zasypujemy serami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut, aż góra nam ładnie zbrązowieje.


W domu rybny zapach będzie się unosił do dnia następnego, ale i smak tego wyjątkowego dnia na długo zostawi ślad na Waszym języku, więc chyba warto. Spróbujcie i smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz