Będziemy potrzebować:
-płat polędwicy z dorsza, świeżego
-płat wędzonego na zimno łososia
-kawałek świeżego tuńczyka
-płat świeżego śledzia, ja kupiłem filet ze skórą, więc go obieram
-ok 400 ml mleka
-puszka groszku konserwowego
-puszka kukurydzy konserwowej
-kg ziemniaków ugotowanych
-łyżeczka masła
-por, część biała, posiekany
-szalotka posiekana
-łyżeczka masła
-łyżeczka śmietany 12%
-liść laurowy
-4 ziarna ziela angielskiego
-duża szczypta soli, tymianku, suszonej natki pietruszki, rozmarynu i ząbek czosnku; wszystkie składniki ucieramy w moździerzu z dodatkiem kilku ziaren gorczycy i dwoma listkami bazylii
-starta mozzarella
-mała kostka cheddara, starta
Na maśle klarowanym szklimy por z cebulą, łączymy z ugotowanymi ziemniakami, dodajemy śmietany i robimy gęste puree. Odstawiamy.
Wszystkie ryby kroimy w duże kostki. Zalewamy w garnku mlekiem i dodajemy naszą przyprawę zrobioną w moździerzu oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kilka minut. Rybę wyławiamy. Mleko, pozbawione liścia laurowego i ziaren ziela angielskiego, zostawiamy na "za chwilę".
Naczynie żaroodporne, bądź wysoką patelnie, którą można włożyć do pieca skrapiamy oliwą, lub smarujemy masłem. Wykładamy kawałki ryby, posypujemy groszkiem i kukurydzą. Zatapiamy rybę do połowy w mleku, które nam zostało po jej gotowaniu.
Przykrywamy rybę przygotowanym wcześniej puree, zasypujemy serami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut, aż góra nam ładnie zbrązowieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz