Niejednokrotnie na tych stronach pisałem, ze staram się iść z zasadą, że w kuchni nic nie powinno się marnować. Tak jest i tym razem.
Wczoraj gotowałem wędzona szynkę surową i postanowiłem, że wykorzystam ten esencjonalny wywar do przygotowania żurku na zrobionym wcześniej zakwasie.
Czego potrzebujemy?
-0,5 l zakwasu na mące z otrębami
-pieczarki
-suszone borowiki, namoczone przez noc
-kiełbasa; użyłem pęta podwawelskiej
-4 jajka
-majeranek
-wywar z szynki wędzonej
Wywar doprowadzamy do wrzenia, dodajemy podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażone na małej ilości masła, delikatnie posolone pieczarki i borowiki.
Gotujemy 40 minut. Dolewamy zakwasu, przyprawiamy majerankiem, pieprzem i jeżeli jest taka konieczność solą. Gotujemy około 20 minut.
Jajka gotujemy na twardo, dodajemy do zupy na talerzu.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz