Pomysłów na ciasto do pizzy jest tyle ile osób je robi. Ja niezależnie od przepisu, jestem przekonany, że sekret idealnego ciasta tkwi w mące. Najlepsza do pizzy będzie mąka włoska TYP00. Różnica w stosunku do naszej jest ogromna-warto wypróbować. W Polskich warunkach, jak nie zdobędziecie takiej mąki można wykorzystać mąkę tortową, TYP 405 lub 450.
Kolejnym czynnikiem idealnego ciasta jest długość jego wyrabiania. Ja robię to ręcznie minimum 20 minut, aż ciasto będzie elastyczne i delikatne. Ważne jest też, by ciasto po wyrobieniu odstawić na dwie-trzy godziny, po czym wyrobić je ponownie i znowu zostawić na dwie godziny.
Kolejnym czynnikiem idealnego ciasta jest długość jego wyrabiania. Ja robię to ręcznie minimum 20 minut, aż ciasto będzie elastyczne i delikatne. Ważne jest też, by ciasto po wyrobieniu odstawić na dwie-trzy godziny, po czym wyrobić je ponownie i znowu zostawić na dwie godziny.
Co do ciasta:
-250 gram mąki TYP00
-80 gram gorącej wody
-27 gram drożdży świeżych
-dwie małe szczypty soli
-łyżka oliwy
-100 ml mleka
-250 gram mąki TYP00
-80 gram gorącej wody
-27 gram drożdży świeżych
-dwie małe szczypty soli
-łyżka oliwy
-100 ml mleka
Rozczyn.
Z w/w części mąki zabieramy 3 łyżeczki. Drożdże posypujemy łyżeczką cukru. Zalewamy ciepłym mlekiem - temperatura maks 39 stopni, łączymy z mąką. Mieszamy.
Z w/w części mąki zabieramy 3 łyżeczki. Drożdże posypujemy łyżeczką cukru. Zalewamy ciepłym mlekiem - temperatura maks 39 stopni, łączymy z mąką. Mieszamy.
Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli. Dodajemy wodę i rozczyn. Mieszamy. Dodajemy oliwy. Wyrabiamy wg wytycznych ze wstępu.
Pieczemy w piekarniku na najwyższej temperaturze 9-10 minut z wybranymi dodatkami.
Pieczemy w piekarniku na najwyższej temperaturze 9-10 minut z wybranymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz