środa, 28 stycznia 2015

Jak zrobić dożywotni, domowy zakwas żytni do wypieku chleba?

Wypiekanie pieczywa w warunkach domowych jest banalnie proste. Po kilku próbach, gdzie każda była okraszona sukcesem, postanowiłem, dodając to do noworocznych uchwał, że piekarnie będę omijał szerokim łukiem.
Nadszedł, więc czas na kolejny etap w wypiekaniu domowego pieczywa. Robimy, więc zakwas żytni.

Czytałem na ten temat wiele, zadzwoniłem do babci i z tego zabierając, a z tamtego dodając tworzę własny przepis na ten chlebodajny twór.

Czego będziemy potrzebować?
-cierpliwości
-6 dni czasu
-mąka żytnia TYP 720
-ciepła przegotowana woda; temperatura około 39-42 stopnie
-szklane naczynie np. słoik
-drewniana łyżka

W pierwszych krokach musicie ustalić plan działania.
Podzielić dobę na takie części, by rano móc np. mieszać zakwas, a wieczorem, dosypać do niego mąki. Mój plan działania jest w tabeli poniżej.

O czym musimy pamiętać:
-zakwas mieszamy tylko drewnianą łyżką, bądź patyczkiem
-robimy go w szklanym naczyniu
-przykrywamy płótnem tak, by nie wysychał, a mógł oddychać
-mieszamy w jedną stronę
-stawiamy go w miejscu bez przeciągu, o stałej temperaturze, nie niższej niż 18 stopni

Jak używać zakwasu?
Z naszego pierwotnego zakwasu odkładamy 1/3 i umieszczamy go w nowym, wyparzonym słoiku w lodówce. Na 24 godziny przed planowanym wyrabianiem ciasta na nowy chleb dokarmiamy zakwas 100 gramami mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, mieszając tradycyjnie drewnianym patyczkiem; odkładamy do ciepłego miejsca. 
Po 24 h znowu zabieramy 1/3 i znowu w nowym słoiku umieszczamy w lodówce. I tak na okrągło przed każdym zamiarem wypieku nowego chleba.
Zakwas może stać w lodówce bez dokarmiania około dwóch tygodni, lepiej go dokarmiać rzadziej jeżeli nie będziecie go często używać.



Dzień
 H
Odstęp czasu
Czynność
Zależność
1
17
-
w słoiku łączymy 80 gram mąki z 80 ml ciepłej wody, mieszamy patyczkiem do konsystencji budyniu

2
8
15
mieszamy patyczkiem intensywnie

2
20
12
dosypujemy 40 gram mąki i dolewamy 40 ml wody i mieszamy

3
20
24
mieszamy patyczkiem intensywnie; sprawdzamy, czy emituje kwaśny zapach

4
8
12
dosypujemy 40 gram mąki i dolewamy 40 ml wody i mieszamy
był kwaśny aromat
4
14
18
dosypujemy 40 gram mąki i dolewamy 40 ml wody i mieszamy
nie było kwaśnego aromatu
4
20
12
mieszamy patyczkiem intensywnie
niezależnie
5
8
12
zakwas powinien być gotowy, ze sporą ilością pęcherzyków powietrza; mieszamy delikatnie i odstawiamy

5
16
8
pieczemy chleb; odstawiamy do lodówki 1/3 z uzyskanego zakwasu








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz