Nadszedł, więc czas na kolejny etap w wypiekaniu domowego pieczywa. Robimy, więc zakwas żytni.
Czytałem na ten temat wiele, zadzwoniłem do babci i z tego zabierając, a z tamtego dodając tworzę własny przepis na ten chlebodajny twór.
Czego będziemy potrzebować?
-cierpliwości
-6 dni czasu
-mąka żytnia TYP 720
-ciepła przegotowana woda; temperatura około 39-42 stopnie
-szklane naczynie np. słoik
-drewniana łyżka
W pierwszych krokach musicie ustalić plan działania.
Podzielić dobę na takie części, by rano móc np. mieszać zakwas, a wieczorem, dosypać do niego mąki. Mój plan działania jest w tabeli poniżej.
O czym musimy pamiętać:
-zakwas mieszamy tylko drewnianą łyżką, bądź patyczkiem
-robimy go w szklanym naczyniu
-przykrywamy płótnem tak, by nie wysychał, a mógł oddychać
-mieszamy w jedną stronę
-stawiamy go w miejscu bez przeciągu, o stałej temperaturze, nie niższej niż 18 stopni
Jak używać zakwasu?
Z naszego pierwotnego zakwasu odkładamy 1/3 i umieszczamy go w nowym, wyparzonym słoiku w lodówce. Na 24 godziny przed planowanym wyrabianiem ciasta na nowy chleb dokarmiamy zakwas 100 gramami mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, mieszając tradycyjnie drewnianym patyczkiem; odkładamy do ciepłego miejsca.
Po 24 h znowu zabieramy 1/3 i znowu w nowym słoiku umieszczamy w lodówce. I tak na okrągło przed każdym zamiarem wypieku nowego chleba.
Zakwas może stać w lodówce bez dokarmiania około dwóch tygodni, lepiej go dokarmiać rzadziej jeżeli nie będziecie go często używać.
Dzień
|
H
|
Odstęp czasu
|
Czynność
|
Zależność
|
1
|
17
|
-
|
w słoiku
łączymy 80 gram mąki z 80 ml ciepłej wody, mieszamy patyczkiem do
konsystencji budyniu
|
|
2
|
8
|
15
|
mieszamy
patyczkiem intensywnie
|
|
2
|
20
|
12
|
dosypujemy 40
gram mąki i dolewamy 40 ml wody i mieszamy
|
|
3
|
20
|
24
|
mieszamy
patyczkiem intensywnie; sprawdzamy, czy emituje kwaśny zapach
|
|
4
|
8
|
12
|
dosypujemy 40
gram mąki i dolewamy 40 ml wody i mieszamy
|
był kwaśny
aromat
|
4
|
14
|
18
|
dosypujemy 40
gram mąki i dolewamy 40 ml wody i mieszamy
|
nie było kwaśnego
aromatu
|
4
|
20
|
12
|
mieszamy
patyczkiem intensywnie
|
niezależnie
|
5
|
8
|
12
|
zakwas
powinien być gotowy, ze sporą ilością pęcherzyków powietrza; mieszamy delikatnie
i odstawiamy
|
|
5
|
16
|
8
|
pieczemy
chleb; odstawiamy do lodówki 1/3 z uzyskanego zakwasu
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz