Czego użyłem?
-kubek mąki gryczanej
-kubek mąki pszennej TYP405
-100 gram masła roztopionego
-3/4 kubka cukru trzcionowego
-2 łyżki kakao
-2 jajka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-cukier waniliowy
-sok z cytryny
-garść cukru białego
Jajka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier waniliowy, ubijamy. Dodajemy cukier trzcionowy i dalej ubijamy.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do nich masło i ubite jajka z cukrem. Miksujemy na gęstą masę.
1/4 z masy przekładamy do innego naczynia i mieszamy z kakao.
Do kokilek wypełnionych papilotkami układamy kolejno. Łyżkę ciasta białego na spód, malinę na środek - dociskamy. Malinę przykrywamy łyżką ciasta kakaowego, które z kolei przykrywamy ciastem białym. Powtarzamy z każdym ciastkiem. Wyszło mi ich 12 sztuk.
Możemy oczywiście zrobić czynność odwrotną zamieniając kolory ciasta.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 25 minut.
Na rozgrzaną patelnię sypiemy garść cukru i podlewamy sokiem z połowy cytryny. Mieszamy w momencie, aż cukier zbrązowieje i automatycznie łyżką polewamy muffiny. Posypujemy wiórkami migdałów.
Zalewamy patelnie wodą i doprowadzamy do wrzenia; w ten sposób oczyścimy patelnię po karmelu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz