czwartek, 29 stycznia 2015

Podudzia z kurczaka z farszem borowikowo-orzechowym w porach z sałatką z jarmużu z paprykami.

A czwartego dnia przygotuj kurczaka!
Nie, to taki mały żarcik. Mimo to, na szybko przed pracą zrobiłem przegląd zamrażalnika i po dwóch dniach jedzenia ryby, przyszedł czas na wyciągnięcie kurczaka, a konkretnie podudzi.
Dawno nie robiłem faszerowanego mięska, więc przyszedł czas i na to.

Czego nam potrzeba?
-podudzia z kurczaka 6 sztuk,
-1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej posiekanej w paski.
-masło klarowane
-łyżeczka masła do farszu
-por część biała
-sól, pieprz
-tymianek
-gruba kromka chleba razowego pokrojona w drobną kostkę
-czosnek, ząbek zgnieciony nożem i posiekany
-suszone borowiki, namoczone kilka godzin, podsmażone na maśle bez soli
-orzechy włoskie i nerkowce (po małej garści), zgniecione w moździerzu
-wino białe, półwytrawne, kieliszek
-kuskus, zalany gorącym bulionem
-szczypiorek posiekany


W pierwszej kolejności trybujemy mięso. Trybujemy, czyli pozbawiamy je kości. Robimy to nacinając wzdłuż podudzie i trybownikiem (wąski nóż, używany przez rzeźników), wycinamy od wewnątrz jak najbliżej kości, po czym jak mamy oddzieloną kość zeskrobujemy do środka pozostałe na niej mięso.

Nadzienie.
Borowiki, orzechy, chleb, czosnek, szczypiorek i łyżeczkę masła wyrabiamy w naczyniu na zwartą masę. Solimy i pieprzymy do smaku.

Przygotowane wg w/w kroków mięso nadziewamy farszem i zawijamy. Możemy je pozamykać wykałaczkami, które przed podaniem należy wyciągnąć.
Na maśle klarowanym, w rondlu (rondel powinien się nadawać do smażenia i pieczenia w piekarniku), szklimy por i podsmażamy zawinięte z farszem mięso, dodajemy gałązki tymianku. Skórka powinna się zrumienić. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 10 minut.
Podlewamy winem i bez przykrycia wkładamy do piekarnika góra - dół na 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie Jarmużu.
Posiekany jarmuż gotujemy około 7 minut, pod przykryciem na parze. Odstawiamy, by chwilę odpoczął. Ścinamy twarde łodygi.
Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy jarmuż i posiekane papryki. Solimy, pieprzymy i podsmażamy kilka minut. zasypujemy kuskusem i mieszamy delikatnie.
Gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz