wtorek, 6 stycznia 2015

Karmelizowane owoce pod kruszonką z płatkami owsianymi.

Dzisiaj spędziliśmy bardzo przyjemny dzień. Dziadek zaprosił nas na obiad do restauracji, a potem wszystkich uczestników obiadowej biesiady sprowadziliśmy do nas na kawę. W żaden sposób nie byliśy przygotowani na to, bo nawet mleko nam się skończyło, no ale nawet w "czerwone" święta u nas w Mieście kupisz podstawowe produkty.

Czego użyłem:
-200 g mąki TYP405 przesiana
-100 g masła
-garść cukru trzcinowego
-garść płatków owsianych
-kakao
-łyżka migdałów
-garść mixu orzechów zgniecionych w moździerzu
-4 duże jabłka
-2 duże gruszki
-mało dojrzały, twardy banan

Mąkę zagniatamy z masłem i połową przygotowanego cukru. Rozdzielamy na pół. Do pierwszej dodajemy kakao i płatki migdałów, do drugiej płatki owsiane i orzechy. Mieszamy i zagniatamy osobno, by utrzymać konsystencję kruszonki.

Obrane jabłka i gruszki wrzucamy na cukier, który uprzednio karmelizujemy na patelni. Podsmażamy kilka minut.

Na naczynie do tarty wykładamy owoce, dodajemy pokrojonego na połówki świeżego banana i przykrywamy wg uznania kruszonką.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok 25 minut.
Podajemy z lodami na ciepło.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz