Czego użyłem:
-makaron penne rigate pełnoziarnisty
-pomidory z puszki
-dwa pomidory lima
-szalotka
-3 duże kurki
-wino białe półwytrawne
-oliwa
-sól, pieprz
-świeża bazylia
-czosnek, zgnieciony bokiem noża, potem posiekany
-parmegiano regiano
Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy czosnku, solimy i pieprzymy, podlewamy winem.
Gdy odparuje wrzucamy kurki posiekane i pomidory.
Podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki. Smażymy do momentu zgęstnienia, wrzucamy posiekaną bazylię i mieszamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i nie zalewamy zimną wodą!
Skrapiamy go oliwą, podrzucamy na sicie i wrzucamy na patelnię z sosem, podsmażamy dwie minuty.
Wykładamy na talerz posypujemy serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz