Czego nam potrzeba?
-2 kubki mąki kukurydzianej
-1 kubek mąki pszennej TYP550
-35 gram świeżych drożdży
-łyżeczka cukru
-kawałek zamrożonej papryki czerwonej
-około 1/2 kubka ciepłej wody, około 39 stopni
-łyżeczka soli
-olej rzepakowy 3 łyżki
Kawałek czerwonej papryki wkładamy na kilka godzin przed robieniem ciasta do zamrażarki. Przed wyrabianiem ciasta wyciągamy ją i trzemy na drobnej tarce.
Łączymy mąki i sól mieszając widelcem.
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i połową wody. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Zaczyn łączymy z mąką i wyrabiamy ciasto dolewając oleju i wody na tyle, by ciasto zrobiło się elastyczne; w ostatnim etapie dosypujemy startą paprykę. Formujemy kulę, oklepujemy ją olejem i pod przykryciem odkładamy na 1h w ciepłe miejsce.
Po tym czasie formujemy bułki w kształcie dysków, układamy na papierze do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.
Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz