Po ostatnim kremie, do którego dodawałem prażone pestki dyni, zostało mi ich sporo, a że pieczywo nam się kończy postanowiłem zrobić świeże bułki właśnie z pestkami dyni.
Czego potrzebujemy?
-250 gram mąki pszennej TYP650
-150 gram mąki owsianej
-50 gram drożdży świeżych
-kubek mleka
-łyżeczka cukru
-olej rzepakowy
-garść pestek z dyni
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, podlewamy ciepłym mlekiem, temperatura około 39 stopni, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Mąki spulchniamy mieszając widelcem, solimy łyżeczką soli. Wlewamy do nich zaczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy pestki dyni i łyżkę oleju rzepakowego.
Formujemy kulę, oklepujemy olejem rzepakowym i wkładamy do porcelanowej miski, przykrywamy ściereczką odstawiamy na 1,5h.
Po tym czasie zwilżonymi dłońmi formujemy bułki, nacinamy i odstawiamy na 15 minut. Smarujemy mlekiem z wierzchu i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Po posmarowaniu mlekiem możemy posypać bułki słonecznikiem, makiem, albo płatkami owianymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz