wtorek, 10 lutego 2015

Kruche gryczane ciasteczka maślane na słodkie zachcianki.

Właśnie pisałem SMS-a Żonie Mej, że synek ma ochotę na coś słodkiego i by po drodze powrotnej z pracy mu coś kupiła, bo w domu pustki.
Co by mu jednak za dobrze nie było, wymyśliłem, że razem zrobimy takie ciasteczka w domu i SMS-a już nie wysłałem.

Czego użyliśmy?
-200 gram mąki pszennej TYP550
-150 gram mąki gryczanej
-150 gram masła miękkiego
-żółtko
-3 łyżki maślanki
-100 gram cukru
-łyżka kakao

Cisto zagniatamy do elastycznej masy z mąk, żółtka, cukru i maślanki.
Dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao; zagniatamy.



Tworzymy dwa długie wałki, zwijamy je w warkocz i zaplatamy na wianek.



Dociskamy do siebie i w foli spożywczej wkładamy na 15 minut do zamrażarki.
Po tym czasie rozwałkowujemy w foli spożywczej do grubości pół centymetra.


 Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
 


PYCHOTKA! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz