Ostatnio Żonie Mej strasznie smakowały cebularze, które robiłem. Dziś mieliśmy gości i tak postanowiliśmy je podać jako przekąskę, ale w wersji bardziej na bogato z pieczarkami.
Czego użyliśmy?
Do ciasta:
-3 kubki mąki pszennej TYP550
-50 gram świeżych drożdży
-kubek maślanki podgrzanej, ok 39 stopni
-łyżeczka cukru
-łyżeczka soli
Mąkę przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i zalewamy maślanką, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Przelewamy zaczyn do mąki i wyrabiamy ciasto i układamy na elastyczną kulę. Odstawiamy na 60 minut do
wyrośnięcia.
Do nadzienia:
-8 cebul
-sok pomidorowy z przetartych pomidorów
-100ml śmietany 12%
-dwie łyżki masła klarowanego
-sól, pieprz
-oregano
-sos sojowy
Masło topimy, pokrojone w wiórki cebule wrzucamy na patelnie. Dodajemy posiekane w plastry pieczarki, solimy, pieprzymy i dorzucamy posiekane oregano i łyżeczkę sosu sojowego. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 45 minut; nie mieszamy.
Po tym czasie dodajemy sok pomidorowy i podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. W ostatnim etapie dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia i odstawiamy do wystudzenia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, które zgniatamy do elipsy i
środek formujemy za pomocą małej szklanki. Tak powstałe zagłębienie
wypełniamy nadzieniem, górę posypujemy startym serem.
Pieczemy je ok 25 minut w 200 stopniach piekarnik góra - dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz