wtorek, 10 lutego 2015

Krem z pieczarek smażonych w porach na bulionie drobiowym z serowymi grzankami.

Bardzo lubię grzyby, wszystkie. Nie żebym przesadzać chciał i wszystko robił z grzybami, ale lubię je do tego stopnia, że mógłbym coś z grzybami jeść codziennie.
Ostatnio ktoś w mailu poprosił mnie o łatwy przepis na krem z pieczarek, mówisz i masz.
Czytelnik nasz Pan!

Czego potrzebujemy:
-bulion drobiowy, rosół z niedzielnego obiadu 1.5 litra
-10 dużych pieczarek
-por część biała i zielona
-masło, duża łyżka
-natka pietruszki
-pół kostki sera topionego
-łyżeczka sosu sojowego
-kromka chleba czerstwego
-mleko, kilka łyżek
-parmezan starty

Na maśle szklimy posiekany drobno por. Dodajemy posiekane pieczarki, pieprzymy do smaku.


Podlewamy małą łyżeczką sosu sojowego.
Gdy pieczarki delikatnie zbrązowieją, zalewamy je bulionem.
Gotujemy 15 minut.



Dodajemy ser topiony i miksujemy wszystko.
Ja już nie używam soli, jednak możecie doprawić nią wg uznania.

Pokrojony w kostkę chleb podlewamy mlekiem, obtaczamy w parmezanie i bez tłuszczu podsmażamy na patelni.


Na wierzch naszej zupy wykładamy grzanki i posiekaną pietruszkę.

 


SMACZNEGO ;-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz