sobota, 28 lutego 2015

Sałatka z tuńczykiem z winegretem na occie cydrowym.

Wstępu brak.
Jest prawie druga w nocy i nie mam siły.

Nasi goście wyczyścili talerze, a królika nie mamy, więc pod stołem nikt nie mógł zwierza nakarmić. Hm, chociaż mamy świnkę morską...

Czego użyłem?
-sałata zielona
-szpinak baby
-papryka zielona i czerwona pokrojona w małe paski
-kilka oliwek pokrojonych na pół
-cykoria czerwona
-ogórek zielony
-tuńczyk z sosu własnego
-straty parmezan

Komponujemy kolejno sałatkę:
sałata, szpinak, cykoria, papryki, ogórek zielony, tuńczyk, oliwki.
Nad całością, przed polaniem sosem, ścieramy ser długo dojrzewający; u mnie parmezan.

Sos:
-dwie łyżki oliwy
-łyżka octu cydrowego
-sól, pieprz
-świeże posiekane oregano
-łyżeczka syropu z mandarynek, lub jabłek

Wszystkie składniki mieszamy razem, solimy i pieprzymy do smaku.
Skrapiamy przed podaniem sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz